Народне свято 29 червня: що потрібно зробити господиням на Петра і Павла

Джерело: unian.ua
Народне свято 29 червня відоме під назвами День Петра і Павла, Петрівка, Тихонів день, Тихон Тихий, Тихон Втішитель.

Православна церква України 29 червня за новим стилем вшановує пам’ять великих апостолів Петра і Павла, а також митрополита Григорія Іраклійського. За старим стилем у свято сьогодні вшановували святителя Тихона Амафунтського з Кіпру і преподобного Тихона Луховського з Литви.

День Петра і Павла в українців був дуже популярний і відзначався з великим розмахом. Наші предки готувалися до цього народного свята заздалегідь, дотримуючи Петрів піст (Петрівку). Також перед урочистістю проводили генеральне прибирання в будинку і на ділянці. Хати і дерева білили, сад чистили від бур’янів. Мешканців неприбраної хати односельці могли порахувати невмілими господарями.

У народне свято 29 червня українці йшли на богослужіння, а потім провідували родичів і хресних. Діти та підлітки з усього села цього дня купалися в річках, ворожили на долю та гралися.

Українські господині на Петра і Павла готували мандрики. Це печиво з пісочного тіста, яке, за прикметами, святі апостоли брали з собою в дорогу під час мандрівок.

Згідно з прикметами, з 29 червня затихають усі співочі птахи. Продовжують співати тільки солов’ї та зозулі. У цей період птахи виховують пташенят і їм стає не до співу.

У свято 29 червня припиняли посів зернових культур, оскільки для них уже занадто пізно. Якщо посіяти пшеницю чи овес зараз, то під час дозрівання вони замерзнуть від осінніх заморозків. Натомість починали зажинки, навіть якщо зерно ще не зовсім дозріло. Родичі допомагали один одному на городах.

Сьогоднішній день вважається дуже вдалим для творчості та рукоділля.

29 червня – знак Зодіаку

Народжені 29 червня люди за знаком Зодіаку – Раки. Іменинники цього дня наполегливі і цілеспрямовані. У них дуже бурхлива фантазія. Вони часто надумують собі те, чого насправді немає, і бувають надмірно ревнивими і образливими. Ці люди з великою відповідальністю підходять до будь-якого заняття. У своїй сфері діяльності вони справжні професіонали.

Що не можна робити 29 червня

У це народне свято не можна лінуватися, спати до обіду, відкладати роботу. Святий Тихон може покарати нероб.

Готувати страви з борошна в цей день – до грошових проблем.

Невдалий день для любовних справ. Не рекомендується призначати на цю дату весілля, вінчання, сватання і знайомство з батьками другої половинки, а також ходити на побачення.

Не варто в цей день згадувати старі сварки, таїти образи і мстити кривдникам. Це не принесе вам заспокоєння, але зашкодить душі.

Прикмети погоди 29 червня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо не чути коників і цикад, то скоро настане негода.
  • Рано вранці з’явилася роса – до ясної погоди.
  • Вночі чітко видно Чумацький шлях – до сонячної і спекотної погоди.
  • Якщо в Тихонів день пішов дощ, то і перший тиждень липня буде дощовим.
  • Папороть згорнула листя – до сильної спеки.
  • Якщо після дощу 29 червня з’явилася веселка, то погода скоро покращиться.
  • На калині ягоди вже червоні – до пізньої осені.
  • Кульбаба вдень закрила квіти – до скорого дощу.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.