Чим прекрасна Вінниця для гостей міста?

Чим прекрасна Вінниця

Вінниця – одне з найкращих міст в Україні. Воно завжди наповнене туристами, адже тут є на що подивитися. А також досить розвинена інфраструктура, тому людям буде де поїсти і заночувати. Що ж побачити у Вінниці?

Крім краси міста і його давніх пам’яток, є тут і досить унікальні, яких більш ніде не можна побачити. Наприклад, плавучий мультимедійний фонтан Рошен. Він є одним з найбільших фонтанів такого типу. Збудований біля острова Кемпа у руслі Південного Бугу у Вінниці – був відкритий 4 вересня 2011 році. Довжина конструкції 97 метрів, ширина -10. Фонтан встановлений біля кондитерської фабрики Рошен. Крім водяного шоу, він демонструє ще й світло-музичне, яке можна побачити у прямому ефірі через встановлені веб-камери. Узимку фонтан затоплюється і перебуває під льодом. Прогулянки набережною і шоу, яке демонструє фонтан є чудовим способом провести час у місті.

Одне з найбільш відомих місць – це садиба Миколи Пирогова. Вона являє собою не лише культурний, але й історичний, медичний пам’ятник. Розташована у садибі Вишня, де проживав відомий хірург. Тут зберігається пам’ять про відомого вченого, а також культурне надбання і територія, яка дійсно є унікальною. Музей складається з кількох частин:

  • будинку, де безпосередньо жив Микола Пирогов;
  • музею-аптеки з інтер’єрами медичних закладів того часу;
  • церкви, де зберігається забальзамоване тіло хірурга;
  • парку, де ростуть дерева, які висадив ще сам Пирогов.

Даний музей є одним з найбільш популярних в Україні. Його відвідують щороку багато туристів з усіх куточків нашої держави. Особливу цікавість становить забальзамоване тіло Пирогова, адже він сам придумав склад суміші, яку використовували під час бальзамування. І даний секрет досі не розкрито.

У місті також є ще одна досить відома пам’ятка – водонапірна вежа. Її побудували у 1912 році. Проєктом керував Григорій Артинов. Вежа виконувала функцію першого водогону і з її допомогою вода з Південного Бугу подавалась у місто. До того ж з верхнього ярусу можна було спостерігати за тим чи немає пожежі у місті. Після Другої світової війни вежу переобладнали під житловий будинок. Висота башти – 28 метрів. Зараз там знаходиться музей. Вежа дуже гарна у нічний час, тут люблять гуляти містяни та гості Вінниці.

Якщо хочеться торкнутися до чогось давнього і прекрасного, то можна піти на Вінницькі мури. Це споруди єзуїтського комплексу і домініканського кляштора, фортечні мури. Збудовані у 17-18 століттях. Тут розміщувалися навчальні заклади, державні органи. Після революції тут теж були різноманітні товариства, організації і заклади. У будівлях нині є музеї, архів, ліцей, кафедральний собор.

Таємнича Вінниця

Не лише стандартними пам’ятками та розвагами цікаве місто. Також пропонує туризм у Вінниці і більш екстремальні речі. Наприклад, можна замовити екскурсію у ставку Гітлера  Вервольф. Вона розміщена за 8 кілометрів від міста. Розташована біля селища Стрижавка. Потрібна була для того, щоб керувати військовими діями на Східному фронті. Також припускають, що звідти могли керувати і воєнними операціями в Ірані і Індії в майбутньому.

Ставку будували в два етапи. Загалом будівництво тривало з 1941 по 1943 роки. Ставку будували вільнонаймані та полонені. Найскладнішу роботу виконували місцеві та червоноармійці. На будівництві загинуло приблизно 2 тисячі людей. Також багато осіб були вивезені після завершення зведення ставки і про їхню долю нічого невідомо.

місто вінниця

Ставка складалася з 13 секторів. Тут було все необхідне для життя: будинок для фюрера, високопосадовців, телефонна станція, їдальня, басейн, водопостачання та електроенергія, а також забезпечувався прямий телефонний зв’язок з Берліном та іншими містами. Була проведена залізнична колія і навіть побудована злітна полоса для літаків. Ставка була замаскована. Над надземними частинами висадили дерева і кущі, переписали місцеве населення, видали спеціальні пропуски, ввели комендантську годину.

У цю ставку Гітлер приїжджав найчастіше. Загалом він провів тут 138 днів протягом 3-х візитів. Тут також працювали високопосадовці Третього Рейху.

В кінці грудня 1943 року Гітлер наказав знищити ставку. Проте цього не зробили. У березні 1944 року її захопили німецькі війська. 16 березня її знищили самі гітлерівці, коли остаточно відступали. Підземну частину затопили, а наземну висадили в повітря. Після звільнення міста ставку детально обстежили, але від неї лишилися лише руїни. Зараз там знаходиться історико-меморіальний комплекс. Місце досить малодосліджене і таємниче. Приваблює багатьох людей, знавців історії та просто любителів містики, адже про таємничі бункери і ходи і досі ходять легенди.

Вінниця – туристичне місце. Тут дійсно є що подивитися і з кожним разом можна відкривати для себе щось нове.