«Ця машина виконує будь-які бойові завдання». Вулицями Козятина проїхали військові на багі

На «Багі-фест» у Козятині містяни задонатили 114 000 гривень на виготовлення маневрених авто для фронту, охочі мали можливість проїхатися у незвичній техніці

  • П’ятий фестиваль «Багі-фест» провели волонтери благодійної організації «Берегиня країни» разом з військовими Оперативного командування «Південь».
  • Що говорять військові про таку техніку?

Про фестиваль «Багі-фест» розповіла журналісту «20 хвилин» напередодні його проведення волонтерка благодійної організації «Берегиня країни» Людмила Коханець. Вона брала участь у заході. Це вже п’ятий фестиваль багі, який вони організовують, аби привернути увагу небайдужих донатити на виготовлення автомобілів для фронту.

Під час кожного з них не тільки збирають кошти, а й передають машини.

У Козятині військові отримали від волонтерів дві такі автівки. Наприкінці травня на фестивалі у Погребищі передали чотири багі.

Керівниця організації «Берегиня країни» Олена Гуменчук-Мед (на знімку у центрі) уточнила, що працюють переважно з військовими з Оперативного командування «Південь». Разом з ними організовують фестивалі. Не дивно, що багі від вінницьких волонтерів їдуть до військових ОК «Південь».

«Багі-фест» у Козятині відбувався на стадіоні місцевого училища залізничного транспорту. Щоб привернути увагу містян до події, організували автопробіг вулицями міста на дещо незвичних автомобілях багі.

За кермом однієї з автівок був військовий на ім’я Андрій. Він дуже чітко пояснив для чого на фронті такий транспорт. По-перше, така машина дуже маневрена, каже військовий.

— Навіть потрапивши в засідку, на таких колесах можна вискочити з неї, — стверджує чоловік. — Машина може долати бездоріжжя, а в місцях бойових дій ми забули, що таке дороги. На багі зручно доставляти боєприпаси. Таким транспортом евакуюють поранених до стабілізаційного пункту. І це дуже важливо джля порятунку їхнього життя.

На думку пана Андрія, використання багі може пришвидшити нашу Перемогу. Він попросив донести цю думку до тих, хто має можливість донатити на їх виготовлення.

Олена Гуменчук-Мед звернула увагу на те, що роблять такі авто на базі старого радянського автопрому — «Жигулів» від першої до сьомої моделі. Волонтери шукають такий транспорт не тільки у нашій області, схоже, тут уже його «вимели» з усіх гаражів. Мова йде про машини, які відслужили своє і припадають пилюкою у місцях стоянки.

Тепер взялися за іншу модель — автомобілі «Нива». Фахівці переконалися, що база таких автівок теж може служити основою для багі. Раніше волонтери шукали «Жигулі», тепер почали цікавитися ще й «Нивами».

Де і хто виготовляє багі, волонтери не розголошують. Кажуть, що відбувається це в заводських умовах. Займаються фахівці. Завдання волонтерів шукати «донорів» для багі, тобто легковики марки «Жигулі» і «Нива».

Під час «Багі-фест» у Козятині вдалося зібрати 114 тисяч гривень на виготовлення багі. До речі, організатори надавали можливість охочим відчути себе або пасажиром, або водієм такого транспорту. Цією можливістю охоче користувалися і дорослі, і діти. Місцеві артисти демонстрували свої таланти. Були виступи і військових. Сільські громади представляли смачну продукцію своїх майстринь. Чимало заходів організували для дітей.

Особливо популярною була локація, де військові пропонували охочим спробувати керувати дронами.

Учасники «Багі-фест» спілкувалися з військовими. Люди в одностроях  чули від багатьох спільне побажання — швидше вигнати окупантів з рідної землі і повертатися додому з Перемогою.
 



Джерело: vn.20minut.ua