Житель Тульчина «зливав» точні координати ЗСУ представнику фсб рф

За даними обвинувачення, чоловік у 2024 році свідомо й ініціативно погодився на виконання завдання спецслужб рф щодо збору та передачі їм інформації про українські підрозділи сил оборони, а також фортифікаційні споруди на території Вінницької області.

Про це повідомила пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Збір даних підозрюваний здійснював шляхом особистого спостереження, пошуку інформації в інтернеті та безпосереднього спілкування з третіми особами. Відомості передавав повідомленнями в популярному месенджері своєму контактеру, який ідентифікований слідством як представник фсб.

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді 40-річному жителю м. Тульчина, громадянину України, уродженцю російської федерації (ч. 2 ст. 111 КК України).

«У квітні – травні цього року підозрюваний передав росіянам географічні координати постійної дислокації, проживання та навчання підрозділів ЗСУ у кількох містах Вінниччини, а також дані про рух військової техніки по автотрасі в східному напрямку.  Крім того, чоловік особисто відвідав прикордонне село, де зафіксував фортифікаційні споруди та передав їхні точні координати куратору. 
Органами прокуратури та безпеки злочинну діяльність було викрито та припинено», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Чоловікові повідомлено про підозру та за клопотанням сторони обвинувачення судом щодо нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави.

За вказаний злочин передбачене покарання у виді 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Джерело: Новини Вінниці