Скільки коштують паливні дрова у різних лісництвах Вінницької області. Актуальні ціни

  • Попит на паливні дрова, кажуть лісничі, вже високий, але дефіциту не прогнозується.
  • Де сьогодні можна придбати лісопродукцію? Як це зробити? Та скільки цьогоріч коштує «ліс»?

Наразі у Вінниці зберігаються досить висока температура повітря вдень, але водночас відчувається наближення справжньої осені: прохолодні ночі, дощі. До старту нового опалювального сезону лишилося також недовго. За оцінками різних експертів, а також судячи із заяв керівництва країни, наступна зима не буде легкою. 

«Енергетична стійкість — один із наших найбільших викликів цієї зими та осені. Ми успішно подолали три опалювальні сезони, ця зима буде не менш важкою, можливо найважчою», — заявив днями премʼєр-міністр Денис Шмигаль. 

На тлі таких заяв, вінничани у різний спосіб готуються до опалювального сезону: генератори, інвертори, зарядні станції, сонячні панелі тощо. Менш витратним, але надійним способом зігрітися, є використання паливних дров. Наразі їх можна легко придбати.

Зробити це легально можна у кілька способів. По-перше, скористатися послугами державного інтернет-магазину для населення «ДроваЄ». Аби придбати там необхідну продукцію, потрібно буде авторизуватися через електронний цифровий підпис або банк, яким користуєтеся.

Далі вказуєте адресу доставлення дров. Система автоматично підтягне найближчі до вас лісгоспи та продукцію, яку можна замовити. Кожен постачальник буде пропонувати той асортимент, який є в наявності.

Як тільки ви визначитеся з видом та обсягом деревини, потрібно буде обрати функцію з доставленням чи без. Й оплатити замовлення або чекати на дзвінок оператора для розв’язання питань з логістикою. Одразу зазначимо, що з великою ймовірністю про доставку вам доведеться турбуватися самотужки, адже лісництва не мають необхідного транспорту. 

По-друге, і це більш класичний спосіб зробити закупи лісової продукції, — звернутися до найближчого лісництва. У Вінницькій області діє шість філій Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України»: Гайсинське, Жмеринське, Тульчинське, Дашівське, Іллінецьке та Вінницьке лісові господарства. Кожне з таких господарств охоплює певну кількість лісництв. В останніх якраз таки й можна придбати потрібні вам дрова. 

Якщо ви вирішили купувати продукцію в такий спосіб, для початку потрібно визначитися з лісництвом. Ось їхній територіальний розподіл та контакти: 

Філія «Вінницьке лісове господарство»

Охоплює 23 лісництва: Пеньківське, Голодківське, Черепашинецьке, Бруслинівське, Широкогребельське, Уладівське, Літинське, Козятинське, Березнянське, Хмільницьке, Тиврівське, Медвідське, Вінницьке, Вороновицьке, Гніванське, Демидівське, Іванівське, Калинівське, Михайлівське, Прибузьке, Чорнопільське, Шендерівське, Якушинецьке. 

Сайт та деталі

Телефон: (0432) 55-99-66

Філія «Жмеринське лісове господарство»

Охоплює 13 лісництв: Копайгородське, Ямпільське, Вендичанське, Моївське, Джуринське, Івашковецьке, Катюжанське, Мурованокуриловецьке, Барське, Жмеринське, Людовське, Ялтушківське, Ярошинське; Жмеринський та Копайгородський лісопункти.

Сайт та деталі

Телефон: (04332) 5-02-50

Філія «Тульчинське лісове господарство»

Охоплює 11 лісництв: Брацлавське, Журавлівське, Заболотненське, Кирнасівське, Орлівське, Піщанське, Радянське, Рудницьке, Томашпільське, Тростянецьке, Шпиківське; Крижопільський та Рудницьких цехи перероблювання деревини. 

Сайт та деталі

Телефон: (043) 352-25-70

Філія «Гайсинське лісове господарство»

Охоплює 13 лісництв: Губницьке, Басаличівське, Ладижинське, Соболівське, Ситківецьке, Бершадське, Сумівське, Ободівське, Цибулівське, Бритавське, Дохнянське, Саратіївське, Червоногреблянське; 

Сайт та деталі

Телефон: (043) 342-13-08

Філія «Дашівське досвідне лісомисливське господарство»

Складається лише з одного лісництва. 

Телефони: (095)931-83-86; (066)457-04-25

Наступний крок — подбати про те, як доставити товар у потрібну точку. Деякі лісництва не мають транспорту для доставлення дров, тому машину для вивозу доведеться шукати самим. 

Далі звертаєтеся до контори лісгоспу або лісництва з заявою, у якій вказуєте потрібний вам обсяг. У Вінниці зробити це можна за адресами: вулиця Пирогова, 26 та вулиця Праведників світу (колишня Максимовича), 43. Додамо, що на рік одна людина максимально може придбати 15 кубометрів дров. 

Після цього вам нададуть рахунок на оплату лісопродукції, де будуть вказані всі реквізити державного підприємства лісового господарства (юридичної особи), з найменуванням продукції, об’ємів, ціни та суми. Врешті, у зручний для себе спосіб оплачуєте продукцію: через банк, відділення «Укрпошти» тощо.

— До філії ви маєте звертатися з документом, що засвідчує особу, наприклад, з паспортом. Пишете заяву на отримання лісопродукції. Отримуєте рахунок і номер телефону лісничого, до якого потрібно буде звернутися для отримання дров. Саме він скаже вам, коли потрібно буде приїхати, — розповідає менеджерка зі збуту, філії «Вінницьке лісове господарство» Людмила Кузьменко. 

За її словами, у лісництвах поблизу Вінниці зараз черги, тому отримати продукцію можна буде в середньому за тиждень після написання відповідної заяви. У віддалених районах області, продовжує вона, ситуація інша — там дрова зазвичай можуть видати вже наступного дня. 

Які ціни?

Ціна на дрова в усіх лісництвах однієї філії встановлена однакова. Попит наразі також всюди приблизно на одному рівні — високий. Дефіциту, кажуть лісничі, немає, адже заготівля відбувається постійно. 

— Високий попит буде аж до березня наступного року. Так завжди, — продовжує Людмила Кузьменко. — Заготівлю ми не припиняємо. Хіба що в грудні робимо нетривалу паузу, коли закриваються всі ділянки. Однак вже у січні робота відновлюється. 

За орієнтир у виборі лісу ми взяли дрова твердолистяних порід дерев, що при горінні виділяють найбільшу кількість тепла: дуб, граб, клен тощо. Ми цікавилися круглими дровами, оскільки колотих наразі майже не виготовляють через низький попит і високу кінцеву вартість. 

— Вартість такої продукції також залежатиме від того, чи будемо ми відвантажувати «Вінницького лісового господарства» кубометр круглих дров твердолистяних порід дерев коштує 1002 гривні з ПДВ, якщо ми його не відвантажуємо. У такому разі людина сама їде до лісу та вантажить свій транспорт «метровками». Якщо ж вона хоче, аби ми доставили з лісу дрова своїм транспортом і повантажили їх в її транспорт, тоді куб коштуватиме 1363 гривні, — пояснює Кузьменко.  

Зазвичай замовники обирають другий варіант. Тому нижче актуальна на нього ціна в усіх філіях нашої області:

Вінницька — 1363 гривні.

Жмеринська — 1584 гривні

Тульчинська — 1778 гривень

Гайсинська — 1523 гривні 

Іллінецька — 1254 гривні

Дашівська — 1254 гривні



Джерело: vn.20minut.ua