Ловити раків дозволили, але є правила: що варто знати

  • Від учора, 21 вересня, на території Вінницької області закінчилася заборона на лов раків. Проте досі є обмеження. Розповідаємо про них.

Рибалки можуть знову насолодитися ловом цих безхребетних, дотримуючись Правил любительського рибальства. Про це інформує Вінницький рибоохоронний патруль.

Одній людині за добу можна впіймати 30 раків. При цьому мінімальний розмір рака, який дозволено ловити рибалкам становить 9-11 см (в залежності від водойм).

Ловити можна вручну та раколовкою-«хапкою» з діаметром до 70 сантиметрів і вічком до 22 міліметрів.

Водночас забороняється ручне збирання раків у темний час доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

—  За незаконне добування раків передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 гривень, — зазначають рибінспектори.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства, незаконного придбання чи збуту водних біоресурсів або зберігання чи реалізації заборонених знарядь лову, прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» Вінницького рибоохоронного патруля (068) 018-37-52 (цілодобово).

Торік Кабінет Міністрів України, нагадаємо, прийняв постанову №1042, якою затвердив штрафи для обчислення розміру шкоди, завданої внаслідок незаконного вилову, знищення або пошкодження водних біоресурсів, а також незаконного знищення чи погіршення середовища їхнього існування.

Розповідаємо про суму штрафу за шкоду, завдану водним мешканцям:

  • Нові штрафи за незаконний вилов риби. Що змінилось?

Довідка

В Управлінні Держрибагентства у Вінницькій області функціонує цілодобова «гаряча лінія»: (068)-018-37-52.

Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства, порядку придбання чи збуту водних біоресурсів просять повідомляти за вказаним номером телефону.

 



Джерело: vn.20minut.ua