З історичної пам’ятки — в ресторан? Хто і що будує на території Черленківського замку

  • Біля Черленківського замку, що знаходиться в Селищі на Вінниччині, поновилося будівництво готельно-розважального комплексу. Хто є власником та наскільки це законно? Давайте розбиратися.

Про історичну пам’ятку Черленківський замок редакція розповідала у серпні минулого року. Тоді ми писали про історію замку і лише трохи згадали про те, що на його території розгортається будівництво.

Фото зроблене в серпні 2023 року

Проте вже цієї весни авторка матеріалу помітила, що будівельні роботи активізувалися. В середині огородженої кам’яним парканом будівлі почала з’являтися нова будівля, зовні схожа на замок. Активно працює будівельна техніка, кран, люди. Добудовується огорожа, зрізають дерева навколо території.

Це не могло не привернути увагу, адже відбувається біля самої історичної пам’ятки.

З відкритих джерел дізналися, що за «відбудову» Черленківського замку взявся колишній голова Державної митної служби України Володимир Скомаровський. І в його планах було звести будівлі у стилі замку під готель з рестораном та музеєм.

Яким чином колишній посадовець може будувати бізнес-комплекс на території історичної пам’ятки?

Територія навколо башти приватна

Надіслали запит до Гніванської міської ради. Звідти редакції надійшла відповідь, що Черленківський замок (башта) XVI-XVIII ст. є пам’яткою містобудування і архітектури національного значення, має охоронний номер 988 та перебуває під охороною держави.

Фото зроблене в травні 2024 року

«Інспекційний нагляд за пам’яткою здійснюється сектором охорони культурної спадщини управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації (або органом-правонаступником). У комунальній власності Гніванської міської ради чи будь-якої фізичної особи Черленківський замок (башта) не перебуває, чи перебуває він у власності держави в особі певної державної інституції, Гніванська міська рада інформації не має», — йдеться у відповіді.

Також у відповіді зазначили, що на місці розташування Черленківського замку (башти) жодні будівельні роботи в даний час не проводяться. Зауважили, що на суміжній (!) земельній ділянці будує фізична особа — власник зазначеної земельної ділянки. Тобто, як нам відомо, Володимир Скомаровський.

Фото зроблене в червні 2024 року

Надіслала авторка запит і до Вінницької обласної державної адміністрації, однак там лише відписали, що дана пам’ятка не підлягає приватизації згідно з Законом України «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації». Тобто, зрозуміло, що саму башту, так би мовити, присвоїти підприємець не міг.

Отож на території самої башти Черленківського замку ніяких будівельних чи реставраційних робіт не ведеться. Проте, на суміжній з нею території, яка є приватною власністю, щось будують. Та чи це законно?

Чи все відповідає нормам

Їдемо на місце і бачимо, що будівельні роботи ведуться прямо біля башти, і стіни новобуду вимуровані впритул до неї. У розмові з будівельниками ми довідалися, що їм дали наказ не зачіпати історичну пам’ятку.

У розмові зі старостою села дізналися, що у 2007 році Скомаровський ініціював археологічні дослідження ділянки, на якій ведеться будівництво. Таку ж інформацію писали на сайті «Прадідівська слава»: «Три місяці за його кошти археологи досліджували фундамент замку та залишки поселення трипільської культури, яке було на цьому місці».

Також в мережі є інформація, що проєкт відбудови замку розробив вінницький архітектор Олександр Рекута. На той момент проєкт ще не затвердили. А сам вигляд майбутнього комплексу Скомаровський описував так:

— Хочеться збудувати на тисячоліття — під мури заб’ємо палі, захисні зробимо з граніту. У головній будівлі буде музей, конференц-зала, ресторан, приміщення для урочистостей і кілька готельних кімнат. Залишки стародавньої вежі органічно з’єднають із мурами. Дороги викладемо з бруківки.

Більш детальний опис колишній депутат дав у матеріалі видання «Голос України» за 2008 рік. Уцілілу башту, за словами підприємця, мали законсервувати.

«Для цього застосують спеціальні матеріали, які захищатимуть його від подальших руйнувань, накриють мідним «козирком». Окремі фрагменти «сховають» під скло. Їх буде видно з оглядового майданчика новозбудованого палацу, який виросте на території замку. Крім нього, тут стоятимуть три сторожові вежі, будівництво однієї з них майже завершене. Весь комплекс споруджують в архітектурному стилі середньовіччя. Будівлі «ставлять» на гранітний фундамент. Так само з граніту «колотої» форми муруватимуть захисну стіну», — говорив Володимир Скомаровський.

Проте сьогодні, як бачимо, заплановане для збереження башти не робилося.

Крім того, з 26 травня 2022 року набрав чинності закон, який встановлює нові вимоги використання пам’яток, режимів та меж їх територій та охоронних зон. І якщо повернутися до опису підприємця, то законність того, що «залишки стародавньої вежі органічно з’єднають із мурами», стає сумнівною.

Також відомо, що роботи зупинялися на довгий період часу, а повноцінно відновилися влітку 2023 року. Тому виникає питання, чи Володимир Скомаровський звертався до відповідних органів вже з набуттям чинності нового закону, чи затвердили той проєкт, про який говорили ще у 2007 році.

Всі ці моменти журналістка «20 хвилин» хотіла б обговорити з власником землі, на якій ведеться будівництво. Та на зв’язок вдалося вийти лише з секретарем. Нам пообіцяли передати прохання про розмову.

А поки чекаємо дзвінка, звернулися до Вінницької обласної державної адміністрації, до відділу охорони культурної спадщини, щоб зрозуміти, чи будівництво в зонах пам’ятки національного значення відповідає нормам. Також очікуємо на відповідь.

Навпроти вже є інший бізнес

Аналізуючи інформацію з бази даних YouControl, ми побачили, що за адресою, яка збігається з адресою замку, зареєстроване Товариство з обмеженою відповідальність «Озерне-13». Одним із власників є Володимир Скомаровський. Свої частки мають Володимир Стець, Валерій Вітвіцький, Петро Жук та Юрій Мазур. Останнього знаємо як депутата облради сьомого скликання від партії Порошенка «Солідарність». Він входив до складу постійної комісії з питань розвитку промисловості і підприємництва, інвестиційної та регуляторної політики.

По «Озерному-13» в КВЕД зазначено, що організація займається «Прісноводним рибництвом (аквакультурою)», тому це ТОВ не зовсім стосується будівництва біля історичної башти: навпроти Черленківського замку є огороджене місце для рибальства. 

Звідки стільки землі?

Сама територія майбутнього готельно-розважального комплексу досить велика. Про те, як стільки землі опинилося в руках однієї людини, розповів раніше у інтерв’ю нашому журналісту сам Володимир Скомаровський: він викуповував її у місцевих, мовляв, місцевим людям історична пам’ятка заважала тим, що знаходилася на їхніх городах. 

Сьогодні мешканці Селища говорять, що про будівництво особливо нічого й не знають. А ставлення у всіх різне: хтось проти, комусь байдуже, а хтось вважає це непоганим для розвитку їхнього села.



Джерело: vn.20minut.ua