Чому зеленіє картопля: чи можна їсти такий коренеплід, що з ним робити
Джерело: unian.ua
Кожен городник і запасливий господар має знати, чому картопля зеленіє в землі і як із цим боротися.
Картопля – один із найпопулярніших овочів, який вирощують і в промислових масштабах, і на дачних ділянках. Однак іноді буває так, що улюблений коренеплід зеленіє, причому, або просто в землі, або вже під час зберігання. УНІАН розібрався, чому картопля зеленіє і що з цим робити.
- Чому зеленіє картопля під час зберігання або в землі – головна причина
- Чи можна їсти картоплю із зеленими плямами
- Що робити з картоплею, яка позеленіла
Чому зеленіє картопля при зберіганні або в землі – головна причина
Не тільки у картоплі, а й у всіх культур із сімейства пасльонових, у складі є соланін. Він, в основному, міститься в ягодах і стеблах – у бульбах такої речовини найменше. Збільшується концентрація при потраплянні на картоплю сонячних променів у великій кількості, і тоді коренеплід стає небезпечним і для людини, і для тварин. Тобто, перша причина, чому зеленіє картопля в льосі – неправильне зберігання.
Також іноді дачники стикаються з іншою проблемою – під час викопування коренеплоду виявляється, що він зеленого кольору. Причина, чому картопля зеленіє в землі – неправильне підгортання. За правилами, потрібно сформувати якомога більшу купу ґрунту під кожним кущем, але якщо земля розмивається дощами, розвіюється вітрами або руйнується з інших причин, то сонячним променям простіше “дістати” бульби, які потім позеленіють.
Чи можна їсти картоплю із зеленими плямами
Навіть якщо ви виявили “неліквідну” картоплю зеленого кольору, то одразу викидати її не в кожного підніметься рука. Саме в такій ситуації варто з’ясувати, чи можна обрізати зелену картоплю, а потім вжити її в їжу.
Існує думка, що 20 гр соланіну для людини – доза, яка спричинить сильне отруєння. Якщо перевищити кількість у 10 разів, то результат, найімовірніше, буде летальним. Отже, зелену картоплю їсти в жодному разі не можна.
Що робити з картоплею, яка позеленіла
Ми з’ясували, що небезпечна речовина соланін не руйнується під час термічної обробки, тому використовувати такий коренеплід у їжу заборонено. Але є інший варіант, що робити, якщо картопля позеленіла – її можна використовувати як посадковий матеріал.
На майбутньому врожаї це негативно не позначиться, зате такі бульби більш стійкі до різних захворювань і шкідників. Досвідчені садівники навіть стверджують, що у кущів, які проросли із зелених бульб, паростки з’являються швидше, ба більше, вони помітно яскравіші та міцніші, ніж у “товаришів” по культурі.