Народне свято 13 червня: що обов’язково потрібно з’їсти сьогодні

Джерело: unian.ua
Народне свято 13 червня відоме під назвами Килина-гречишниця, Веремій-розпрягальник, Веремій-бобовник.

Православна церква України 13 червня за новим стилем вшановує пам’ять мучениць Акіліни, Антоніни та Анни. За старим стилем у свято сьогодні вшановують апостола від сімдесяти Єрма і мученика Єрмія Команського.

Наші пращури в народне свято 13 червня сіяли озимі зернові культури та пізню гречку. Посіяні сьогодні рослини неодмінно дадуть багатий урожай.

Господині в цю дату готували гречану кашу і котлети з гречкою. Така страва, за прикметами, підвищить врожайність рослин і приверне в оселю благополуччя, ситість і забезпеченість. Кашею також пригощали подорожніх і бідняків, здійснюючи таким чином добру справу.

Селяни в цю дату побоювалися пекучого сонця, яке викликало опіки на шкірі та сонячні удари. Щоб уникнути проблем, роботу на полі робили вранці та ввечері, а вдень із дому за можливості не виходили. Ще однією загрозою в це народне свято були оводи та ґедзі, що атакували домашню худобу. Щоб тварини не мучилися, їх пасли в прохолодну пору доби.

Свято 13 червня вважається вдалим для догляду за кіньми. Їх смачно годували, напували святою водою, вмивали і розчісували, міняли підкови. У гриву їм вплітали кольорові стрічки. На конях нікуди не їздили. Згідно з повір’ям, якщо їх сьогодні запрягти, то незабаром тварини захворіють.

13 червня – знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку – Близнюки. Іменинники цього дня енергійні, емоційні, впевнені в собі. Усе приймають близько до серця. Їх легко засмутити і порадувати. Часто вони занадто переживають через речі, які того не варті. Народжені 13 червня люди мають гостре почуття справедливості та надовго запам’ятовують образу.

Що не можна робити 13 червня

Не можна сьогодні пити молоко – замість користі воно принесе шкоду.

За можливості не варто сьогодні спілкуватися з неприємними, негативними, мстивими і заздрісними людьми, інакше у вас надовго оселяться негативні емоції.

Не хваліться, не вихваляйтеся досягненнями і достатком і не розповідайте особисту інформацію про себе, інакше заздрісники зіпсують вашу репутацію і пустять чутки.

У найспекотнішу пору дня не варто працювати на городі та в полі, щоб уникнути сонячного удару.

Прикмети погоди 13 червня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Хмарно, але бджоли і метелики продовжують літати – дощу сьогодні не буде.
  • Спів зозулі чути – до поліпшення погоди.
  • Густий ранковий туман віщує багатий урожай ягід і грибів цього року.
  • Якщо дме потужний вітер, то наступні дні вже будуть безвітряними.
  • Стрижі та ластівки низько літають – до дощу або грози.
  • Липа вже відцвіла – осінь буде ранньою.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.