«Один з наших батів справді постраждав.»: що відомо про ситуацію з «розгромом» 120-ї бригади ТрО?

Бійці 120-ї бригади ТрО

  • У мережі поширюють інформацію про розгром 120-ї бригади ТрО на Донеччині. Авторка допису пише, що живими лишилося тільки 50 військових. Це заперечують в командуванні підрозділу й самі бійці, з якими нам вдалося поговорити. 

«120 батальйон ТрО розгромлений. 173 бригада. З 400 чоловіків залишилось майже 50. Виведіть солдатів!», — допис з таким емоційним початком зʼявився на сторінці Фейсбук-користувачки Альони Авдєєвої. Попри те, що авторка очевидно переплутала місцями номери бригади та батальйону, адже Вінницька окрема бригада територіальної оборони має номер 120, а не 173, інші користувачі активно поширюють її допис. 

Щобільше, у тому ж дописі жінка закликає рідних бійців «батальйону» «Червона калина» звертатися на гарячу лінію Міністерства оборони з проханням вивести з позицій згаданих вище 50 солдатів. При цьому «Червона калина» — це насправді 14 бригада Національної гвардії України, що не має ніякого стосунку до 120-ї бригади ТрО. 

Крім того, авторка допису вказала номер гарячої лінії МОУ, зазначивши, що він не працює. Він справді поза зоною, адже це застарілий контакт. Якщо загуглити його (ось він: 0-800-500-442), вам одразу видає оновлений номер, а саме 1512. Ми перевірили — він працює.

Користувачка з іменем Альона Авдєєва пише також, що в бійців немає «вогневої підтримки, артилерії, дронів, а вся їхня техніка розбита». Крім того, людей з контузіями і поранених там нібито не лікують. 

«Приїхав головний генерал ТрО і кидає останніх солдатів на смерть. Вчора впритул був розстріляний наш Козятинський хлопець із Козятинського ТрО (відео поширили у російських групах)», — пише авторка. Журналіст «20 хвилин» звернувся до неї з проханням дати роз’яснення по ситуації, однак на момент публікації відповіді не надходило. 

На ситуацію відреагували й у 120-й бригаді. На своїй офіційній сторінці на Фейсбук там написали, що неправдиві повідомлення про розгром підрозділу поширюють зокрема родичі бійців бригади.

«З метою уникнення поширення хибних повідомлень та дезінформації, повідомляємо, що один з батальйонів бригади, який виконує бойове завдання на Донецькому напрямку, увійшов у складне та непросте зіткнення з ворожими силами. Наші бійці не кинули позицій, продовжили гідно виконувати завдання з оборони України», — роз’яснюють у командуванні бригади. 

Водночас журналіст «20 хвилин» зв’язався з деякими бійцями 120-ї бригади, що знаходяться на зазначеному напрямку. Вони підтвердили, що кілька днів тому підрозділ мав важкі бої і зазнав втрат. Також вони спростували інформацію про розгром підрозділу.

— Один з наших батів справді постраждав. Є загиблі. Але те, що з 400 людей живими лишилося 50 — це неправда. Ця кількість дуже і дуже перебільшена, — говорить боєць 120-ї бригади. 

Інший військовий з цього підрозділу розповів, що бригада стоїть на кількох напрямах. На частині з них точаться важкі бої. 

— Регулярно криють КАБами, «касетами», працює арта та ворожі FPV. За таких умов неможливо уникнути втрат. Триває найбільша з часів Другої Світової війна, якщо хто забув, — говорить вінничанин. 

Крім того, військовий з Вінниці Богдан Луньов написав з цього приводу наступне: «Мій рідний батальйон живе й воює. Втрати є, але він не розбитий. Так, важко, на війні всяке буває».

На питання про те, як командування відреагувало на ворожу атаку, один з бійців відповів, що на позиції оперативно надіслали підкріплення. 

Ми звʼязалися з пресслужбою 120-ї бригади ТрО з проханням надати розʼяснення по ситуації. Як тільки журналіст їх отримає — вони будуть опубліковані. 



Джерело: vn.20minut.ua