Просто неба у Вінниці відбулась вистава «Потяг» за мотивами творів Михайла Коцюбинського

Це була завершальна подія, присвячена 160-річчю від дня народження великого сонцепоклонника. 

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, захід відбувся 17 вересня у саду музею М. М. Коцюбинського. Глядачі побачили яскраве втілення чотирьох творів Коцюбинського: «Поєдинок», «З глибини», «Сон» та «Що записано в книзі життя». Усі персонажі цих творів відображали різні аспекти життєвого шляху, через які Коцюбинський письменник досліджував самого себе. Жанр вистави отримав назву «Шлях до себе», підкреслюючи глибокий внутрішній пошук автора.

Вистава містила у собі сюрреалістичні мотиви, як у художньому рішенні, так і в образах персонажів, що не містили "вичурні" риси поведінки людей кінця 19 та початку 20 століття.

«Михайло Коцюбинський багато подорожував, і його «багаж» історії формувався з численних образів і вражень, які він збирав під час своїх поїздок. Назва та концепція вистави «Потяг» символізують життєвий шлях. Потяг стає метафорою життя, де спочатку віють пристрасті, а згодом ті ж вагони заповнюють інші пасажири, які вже мовчать. Хтось сперечається, хтось закохується… і молодь, що потрапляє у потяг намагається зрозуміти, як потрібно жити та відчувати. Але найважливіше, це вміти зупинитися у правильному місці, і вийти на потрібній станції», – говорить директорка музею М. М. Коцюбинського Лариса Кравченко.

Як зазначив директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук, ця подія стала кульмінацією циклу заходів проєкту «Рік Коцюбинського» реалізований у межах Стратегії розвитку культури Вінницької міської територіальної громади, яка відбувається в рамках проєкту #EU4Culture, і фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine.

«Михайло Коцюбинський писав про життя, і ця вистава є свідченням того, що його творчість залишається актуальною й сьогодні. Вона не може залишити байдужим жодного глядача. – говорить Максим Філанчук. – Ми дякуємо нашим Збройним Силам України, які боронять нас на полі бою, за можливість жити, творити й відроджувати культуру. Саме вони дають нам шанс зберегти наше мистецтво, навіть у найскладніші часи».

На завершення вечора директор департаменту культури також вручив подяку режисерці вистави Оксані Бандурі та всій акторській трупі за активну участь у проєкті «Рік Коцюбинського».


Джерело: mistonadbugom.com.ua