У них не можна ні зберігати суп, ні готувати їжу: ці каструлі використовують майже всі

Джерело: unian.ua
Мало хто з господинь знає, що можна готувати в алюмінієвій каструлі, а що категорично не можна.

Алюмінієвий посуд СРСР досі зустрічається на кухнях багатьох людей – по-перше, тому що він довговічний, по-друге, тому що в ньому зручно готувати їжу. Багато людей думають, що матеріал абсолютно не важливий, а даремно – УНІАН розповість, що не можна готувати в алюмінієвому посуді і з якої причини.

Чому не можна готувати в алюмінієвому посуді

Посуд із такого матеріалу в 21 столітті використовується досить часто в побутовій сфері. Він легкий, міцний і має хорошу теплопровідність. Однак, окрім плюсів, є й мінуси, тому важливо знати, що виділяє алюміній під час нагрівання та які небезпеки несе їжа, приготована в алюмінієвій каструлі.

Відомо, що за високих температур метал взаємодіє з киснем. Під час нагрівання відбуваються реакції з сіркою, фосфором, азотом, вуглецем, йодом. Алюмінієва каструля здатна потемніти від кислих продуктів, через що зміниться і зовнішній вигляд посуду, і смак страви.

Що не можна робити в алюмінієвому посуді

Категорично заборонено готувати в каструлях з алюмінію будь-які страви, у складі яких є кислі продукти – лимони, помідори, оцет або щавель. Відповідно, до списку того, що не можна готувати в алюмінієвому посуді, потрапили:

  • борщ;
  • щі;
  • томатний суп;
  • інші страви з томатами;
  • солона риба;
  • страви з буряком;
  • компоти;
  • варення;
  • кислі соуси;
  • маринади;
  • молоко.

Також молоді мами мають знати, чи можна готувати в алюмінієвому посуді їжу для дитини або підігрівати дитяче харчування. На жаль, ні – під час приготування 1-2 гр алюмінію змішуються з їжею і можуть відкладатися в печінці, що абсолютно не потрібно дитині.

Чи можна варити холодець в алюмінієвій каструлі

Що стосується того, чи можна варити м’ясо в алюмінієвій каструлі або готувати їжу, у складі якої немає кислих продуктів, тут все безпечно. Ви спокійно можете варити бульйони на основі м’яса і риби та пельмені. Також без докорів сумління в алюмінієвій каструлі дозволено варити макарони, готувати страви з картоплі, кабачків, баклажанів.

Чи можна варити яйця в алюмінієвій каструлі? Звичайно, так, оскільки яйця – це білок, жодних кислот там немає. Ба більше, після варіння яйця ви почистите, і навіть якщо якась кількість алюмінію залишиться на шкаралупі – вона опиниться в смітнику. Крім того, в алюмінієвому посуді можна кип’ятити воду, не побоюючись за своє здоров’я.