«Я не вбивця, який живе і думає, кого б вбити». Розглянули апеляцію по арешту в справі Васілаке

Арештований брав участь у засіданні по відеоконференції з установою №1

  • Відбувся апеляційний суд про зміну запобіжного заходу для 26-річного Віталія Васілаке, підозрюваного у вбивстві поліцейського.
  • Що говорив підсудний та яке рішення винесли? Розповідаємо.

Сьогодні, 2 липня, було засідання по апеляційній скарзі адвоката 26-річного Віталія Васілаке, який 20 квітня застрелив вінницького поліцейського. Захисник обвинувачуваного просив змінити рішення Вінницького міського суду від 18 червня про тримання під вартою.

Нагадаємо, суд продовжив найсуворіший запобіжний захід для обох обвинувачених у справі нападу на поліцейських Валерія (батька) та Віталія (сина) Васілаке: тримання під вартою на місяць без права внесення застави. Зараз розглядали апеляцію на це рішення від захисника сина.   

Підсудний брав участь у засіданні по відеозв’язку. Прокурор та адвокат з колегією суду були в залі.

Захисниця підозрюваного Оксана Казеко просила суд змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, призначивши її клієнту заставу з урахуванням його характеристики та матеріального становища.

Вона аргументувала це тим, що обвинувачений служив офіцером у Збройних силах України, має двох неповнолітніх дітей, матір та дружину, а також розкаюється у вчиненому.

Сам же Віталій, коли просив суд задовольнити клопотання, говорив, що не розумів, чому все так сталося.

— Я розумію, яка ситуація відбувається в нашій країні. Я віддав дев’ять років свого життя нашій країні. І робив усе можливе для її оборони та захисту територіальної цілісності, — каже обвинувачений. — Ситуація, яка сталася, була незапланованою. Це була нестандартна ситуація. Про все, що сталося, я дуже шкодую.

Також чоловік сказав, що сподівається на справедливе рішення суду.

— Я не ворог. Я не вбивця, який живе і думає, кого б то вбити, — додав він.

Прокурор Віталій Конончук заперечив слова Віталія Васілаке про те, що ситуація була нестандартною.

Він пояснив, що на вимогу поліції показати вміст багажника обвинувачений відреагував «злочинним шляхом»: «на цю просту вимогу почав чинити збройний супротив». 

Прокурор також згадав, що після скоєного ні Віталій, ні його батько, не здалися правоохоронцям, а навпаки переховувалися.

— Тобто говорити про те, що в нього є родичі, це не нівелює ті ризики, які були встановлені під час обрання йому запобіжного заходу, — сказав Віталій Конончук.

На це захисниця Віталія зауважила, що порядок перевірки автомобіля військових був неправильним. Прокурор у відповідь заявив, що з цього приводу потрібно подати клопотання. На що Оксана Казеко додала, що її колеги вже це зробили.

Зрештою суд вирішив залишити рішення Вінницького міського суду без змін. Тож підозрюваний продовжує перебувати у Вінницькій установі виконання покарань №1.

Нагадаємо, 20 квітня 2024 року під час комендантської години у Гайсинському районі патрульні зупинили автомобіль, в якому перебували двоє чоловіків. Під час перевірки машини почалася сутичка, відкрили вогонь. На місці загинув рядовий поліції інспектор сектору реагування патрульної поліції відділу поліції №1 (Бершадь) Гайсинського райуправління Максим Зарецький. Поліцейський, який отримав поранення, був в лікарні і вже одужав.

Впродовж доби на Вінниччині знайшли автомобіль, яким пересувалися підозрювані у вбивстві поліцейського. Також разом із ним виявили боєприпаси. А 21 квітня в Одеській області правоохоронці затримали чоловіків: 52-річного батька та 26-річного сина, військових, уродженців Вінницької області. 

Під час затримання підозрювані зізналися, що на правоохоронців напали, оскільки перевозили бойові гранати. Після інциденту вони планували втекти з України. Згодом слідчим затримані вказали місце, де викинули ще боєприпаси.

Чоловікам інкримінують злочини, визначені статтями 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу) та 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. За це передбачений строк від 9-ти до 15-ти років або довічне позбавлення волі.



Джерело: vn.20minut.ua