Міста та села Вінниччини на світлинах наукової експедиції 1930 року (Фото)

Міста та мешканці Вінниччини збереглися на світлинах, які майже сто років тому зробили учасники експедиції Харківського музею. Самих науковців радянська вдала згодом відправили у табори, але їм вдалося вижити. 

Наукова експедиція Україною проводились у 1910-1930 роках Харківським музеєм українського мистецтва і округовою інспекцією охорони пам’яток під керівництвом Стефана Таранушенка і Павла Жолтовського. Протягом цих років дослідники відвідали сотні населених пунктів та суміжних українських етнічних земель. Учасники зробили тисячі фотографій, замальовок та обмірів пам’яток архітектури і мистецтва: церков, костьолів, синагог, палац, хат та декоративно-ужиткових предметів. Завдяки їх роботі збереглися зображення пам'яток та виглядів з міст Вінниччини. 

Вчені робили своє дослідження у переломний період колективізації – перед Голодомором – в кінці 20-х початку 30-х років ХХ століття. Експедицію на Поділля у 1930 році самостійно здійснив 22-річний Павло Жолтовський. До цього він вчителював у волинських селах, але на запрошення переїхав на роботу до музею Українського мистецтва у Харкові.

– йдеться у матеріали Радіо Свобода.

Сьогодні унікальний архів світлин, до якого входить близько 5 тисяч фотографій, зберігається у Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені Вернадського.

Вінниця

Браїлів

Шаргород

Бар

‒ пише Жолтовський у листі з Бару Вінницької області, де фотографує, зокрема, й місцеву синагогу.

У 1942 році нацисти закотять сюди кілька бочок бензину і підірвуть будівлю. Також тут розстріляють 8 тисяч місцевих євреїв.

Немирів

Іванів

Нагадаємо, у архівах державної бібліотеки виявили світлини Вінниці, які показують особливості міської архітектури. Роботи належать відомому українському фотографу Олександру Ранчуков. Час зйомки датований 1988 роком. Негативи зберігаються у фонді книгозбірні.

Джерело: Vinbazar.com